Rendang (Indische draadjesvlees)
Ingrediënten:
- 1 kilo rundvlees, in blokken van ongeveer 7 bij 2 cm
- 6 middelgrote sjalotten, fijn gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 1 el zout
- 3 of 4 grote rode lomboks, fijn gesneden (let op, hoe meer zaadlijsten, hoe scherper)
- 2 cm gember wortel, geraspt
- 2,5 cm laos, geraspt
- 1,5 cm koenjit wortel, geraspt
- 3 salamblaadjes
- 1 dikke sereh-stengel
- 6 kerimi-noten, geraspt
- 4 el olie
- 1 liter dikke santen
- 0.5 l water
Bereidingswijze:
- Doe eerst de laos en in een vijzel en wrijf deze fijn. Voeg daarna de gember, koenjit, knoflook, en kemirinoten toe en wrijf deze fijner.
- Doe de lomboks erbij en wrijf deze samen met het zout tot een fijne pasta.
- Vermeng de pasta met de fijn gesneden sjalotten en verhit ondertussen de olie (pas op niet te heet) in een pan. Voeg het kruidenmengsel toe.
- Bak de kruiden ongeveer 5 minuten lang onder constant roeren. Kneus de sereh en doe deze samen met de salamblaadjes bij de kruiden.
- Bak nog een keer 10 minuten onder constant roeren.
- Voeg het vlees toe en blijf roeren tot het vlees dicht geschroeid is.
- Doe het water erbij en roer het geheel goed door.
- Laat het vervolgens op een laag vuur sudderen tot er een dikke saus is ontstaan. Roer af en toe.
- Voeg na ongeveer 1 uur de santen toe en roer ook nu weer tot er een dikke saus ontstaat. Ook dit duurt ongeveer een uur.
Selemat makan!
Maak jouw eigen website met JouwWeb