Rendang (Indische draadjesvlees)

Ingrediënten:

  • 1 kilo rundvlees, in blokken van ongeveer 7 bij 2 cm
  • 6 middelgrote sjalotten, fijn gesneden 
  • 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1 el zout
  • 3 of 4 grote rode lomboks, fijn gesneden (let op, hoe meer zaadlijsten, hoe scherper)
  • 2 cm gember wortel, geraspt
  • 2,5 cm laos, geraspt
  • 1,5 cm koenjit wortel, geraspt
  • 3 salamblaadjes
  • 1 dikke sereh-stengel
  • 6 kerimi-noten, geraspt
  • 4 el olie
  • 1 liter dikke santen
  • 0.5 l water

Bereidingswijze:

  1. Doe eerst de laos en in een vijzel en wrijf deze fijn. Voeg daarna de gember, koenjit, knoflook, en kemirinoten toe en wrijf deze fijner. 
  2. Doe de lomboks erbij en wrijf deze samen met het zout tot een fijne pasta. 
  3. Vermeng de pasta met de fijn gesneden sjalotten en verhit ondertussen de olie (pas op niet te heet) in een pan. Voeg het kruidenmengsel toe. 
  4. Bak de kruiden ongeveer 5 minuten lang onder constant roeren. Kneus de sereh en doe deze samen met de salamblaadjes bij de kruiden. 
  5. Bak nog een keer 10 minuten onder constant roeren. 
  6. Voeg het vlees toe en blijf roeren tot het vlees dicht geschroeid is. 
  7. Doe het water erbij en roer het geheel goed door. 
  8. Laat het vervolgens op een laag vuur sudderen tot er een dikke saus is ontstaan. Roer af en toe. 
  9. Voeg na ongeveer 1 uur de santen toe en roer ook nu weer tot er een dikke saus ontstaat. Ook dit duurt ongeveer een uur. 

Selemat makan!